Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Share

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by eyes143 on Sat 18 Apr 2009, 9:17 pm

    Meh kita kongsi kuih-muih utk minuman petang.. Yang simple dan cepat disediakan..

    Apam gula hangus



    Bahan-Bahan:

    3 gelas gula pasir
    3 biji telur
    4 gelas tepung gandum
    3 camca brsar susu tepung ( dibancuh bersama air dan jadikan 1 gelas)
    3 camca kecil soda bikarbonat

    Cara:

    1. Satu gelas gula dihanguskan kemudian masukkan segelas air.
    2. Masak hingga menjadi satu gelas air gula hangus.
    3. Telur dipukul bersama baki gula tadi hingga kembang.
    4. Masukkan tepung yang telah diayak bersama soda berselang-seli dengan air gula hangus, akhir sekali masukkan susu.
    5. Sapu mentega pada loyang dan kukuslah lebih kurang 45 minit.

    **** boleh jugak diletakkan dalam cup plastik...

    selamat mencuba... gatal


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by eyes143 on Sat 18 Apr 2009, 11:01 pm




    Bahan-bahan ( Loyang bulat 30cm )

    BAHAN A

    350 g gula melaka
    240 g gula pasir
    450 ml air
    2 helai daun pandan, disiat dan simpul

    BAHAN B
    190 g tepung gandum*
    120 g tepung ubi*
    60 g tepung beras*(*disatukan dan diayak)
    900 ml air
    2 camca besar air
    3/4 camca besar air kapur
    1 camca besar pewarna coklat

    BAHAN C
    1 cawan kelapa parut putih
    Secubit garam

    Cara-cara

    1. satukan bahan2 A dan masak atas api sederhana hingga semua larut. Sejukkan.
    2. satukan bahan2 B dalam satu bekas. Kacau rata dengan wisk.
    3. satukan no1 dan no2. Kacau rata dan tapis ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak masak.
    4. Kukus 40 - 45 minit atas air mendidih.
    5. Balut tutup kukus dgn kitchen towel. Jika lepas 45 minit terdapat air pada permukaan kuih. Letakkan paper towel (yg baru) dan biar ia terserap. - - angkat perlahan hingga kering. Biarkan sejuk betul sebelum dipotong dan hidangkan bersama bahan C.
    5. Jika buat separuh dari resipi diatas, boleh guna loyang/tin kek berukuran (8 x 8 x 3) inci dan jika suka boleh juga dikukus dalam acuan apam yg comel2 tu, dan jangka masa mengukus 10 - 12 minit utk bekas2 comel.


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16723
    Location : Venice of Perak

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by carnationmyra on Sun 19 Apr 2009, 4:56 pm

    hamboi2....ni bt sendri ke???

    nmpk nyummy la!

    senyum

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by eyes143 on Sun 19 Apr 2009, 4:58 pm

    CarnationMyra wrote:hamboi2....ni bt sendri ke???

    nmpk nyummy la!

    senyum

    a'a..
    da try buat pun..
    cuma pic tu je mintak tlg pacik google..
    hihi..
    msa buat tak ingat nk amik pic..
    ingat perut je.. gelakkecik


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Blueberry muffin

    Post by eyes143 on Sun 19 Apr 2009, 5:02 pm



    Bahan-bahan ( Hasilkan lebih kurang 24 biji )

    170 g mentega
    160 g gula kastor (boleh gunakan gula perang)
    4 biji telur gred A
    350 g tepung gandum
    20 g baking powder
    1 camca teh esen vanilla
    Blueberry filling secukupnya
    Badam keping untuk hiasan (jika suka)
    Muffin cup secukupnya (kurang lebih 24 biji)
    160 ml susu segar (susu cair pun boleh...)

    Cara-cara

    1. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur satu per satu dan juga esen vanilla, sambil terus memukul hingga adunan menjadi putih.
    2. Gaul tepung bersama baking powder dan ayak. Masukkan tepung ke dalam adunan mentega berselang-seli dgn susu segar hingga habis. Gaul rata.
    3. Sudukan adunan ke dalam muffin cup, jangan penuh. Isikan sedikit blueberry filling dan tambah adunan muffin diatasnya. Anggaran 3/4 penuh. Tabur dgn sedikit badam keping dan susun dalam dulang pembakar.
    4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C, selama 20 - 25 minit. Bergantung pada keadaan oven masing-masing.
    5. Keluarkan dan sejukkan. Nak makan masa hangat-hangat tu pun boleh juga.....


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    Qeena
    MODfire

    Posts : 79
    Points : 14301
    Location : Kuala Lumpur
    Signature : ~~ Tetapkan hati aku..hanya untuk dia...~~

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by Qeena on Thu 23 Apr 2009, 1:35 am

    terliuq...la malam malam buta nie... wow

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by eyes143 on Thu 23 Apr 2009, 1:41 am

    Qeena wrote:terliuq...la malam malam buta nie... wow

    dah la tgh lapaq nangesguling


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    ratusanRM
    chomeyl suda!

    Posts : 516
    Points : 15674
    Signature : Selamat tinggal chart...

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by ratusanRM on Thu 23 Apr 2009, 10:23 pm

    nak lagi cepat g je beli siap2 blushing blushing

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18508
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by eyes143 on Fri 24 Apr 2009, 12:39 am

    ratusanRM wrote:nak lagi cepat g je beli siap2 blushing blushing

    nikmat masak sndiri blushing


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    LuvHoneY
    chomot-chomeyl

    Posts : 84
    Points : 14328
    Signature : ♥♪♫♪♪

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by LuvHoneY on Fri 24 Apr 2009, 11:30 pm

    apam gula hangus tue ceq suke modified dier..
    tambahkan susu manis skit....perghhhh... thumb

    Sponsored content

    Re: Kuih muih utk minuman petang.. Nyum2..

    Post by Sponsored content Today at 10:03 pm


      Current date/time is Tue 06 Dec 2016, 10:03 pm