Ayat-ayat mengurat

    Share

    pereroRoche
    budakchomot

    Posts : 19
    Points : 14051
    Location : bumi..

    Ayat-ayat mengurat

    Post by pereroRoche on Fri 17 Apr 2009, 3:14 pm

    Zaman dulu-dulu...

    Di zaman datuk atau ayahanda kita dahulu, cara mengurat dan ayat-ayat mengurat yang digunakan mereka berbeza dengan teknik dan taktik yang digunapakai generasi sekarang. Mungkin orang-orang lama lebih romantis, mereka menggunakan pembayang, merujuk kepada bintang, bulan dan matahari.

    “Bibirmu merah bak delima merekah, hidungmu mancung bak seludang...” dan andai ayat yang sama digunakan oleh lelaki zaman ini, wanita akan terpegun terperanjat kerana anda terlalu jiwang dan mungkin mereka tidak faham akan perkataan delima dan seludang. “Kau cantik bak bulan purnama,” sudah tidak boleh main di zaman ini.

    Ayat mengurat orang barat...
    Perbezaan budaya juga menjadikan ayat-ayat mengurat orang di Barat tidak boleh diaplikasikan oleh orang-orang Timur. Orang Timur harus lebih bersopan apabila mendekati wanita dan tidak menggunakan ayat-ayat berunsur seks. Contohnya, ayat seperti, “Want to see my hard drive? I promise it isn’t 3.5inches and it ain’t floppy” akan mengundang pelempang yang mungkin mencacatkan muka.

    Ayat mengurat berlapik...

    Lelaki yang menggunakan ayat berlapik ini terdiri daripada golongan pemalu, penakut dan lelaki yang tidak sanggup menahan penolakan. Lapikan ayat-ayat ini bertindak sebagai pintu kecemasan jika terjadinya sesuatu di luar jangkaan seperti “Saya bukannya tuju kan ayat itu pada dia” atau “Saya bercakap secara am saja”.

    Contoh pertama ialah “Saya suka wanita ayu, lembut dan berbudi pekerti tinggi”. Jika lelaki menggunakan ayat ini di depan wanita yang digemarinya, dia berpeluang untuk mengukur tahap minat wanita itu terhadapnya. Jika dia merasakan ada ruang dan peluang, mungkin ayat itu boleh disambung “…macam you”.

    “Saya sedang mencari calon buah hati dan jika berminat bolehlah mohon”. Call to action atau panggilan untuk bertindak itu terletak kepada wanita yang menerima ayat itu. Jika tiada apa yang berlaku, tiada siapa yang malu dan jika hadirnya percikan asmara, wanita itu tidak bertepuk sebelah tangan.

    “Saya tak pandai mengurat, taklah sehensem mana, siapalah yang sudi”. Walaupun ayat ini kedengaran pathetic, menjatuhkan diri sendiri, kekuatan sifat simpati jangan diperkotakkatikkan. Ada wanita yang akan terdorong untuk terpikat dengan ayat jenis ini.

    Ayat mengurat romantis...

    Bukan mudah untuk memilih ayat romantis apatah lagi menggunakannya untuk memikat wanita di zaman ini. Ianya tidak boleh kedengaran terlalu jiwang, tidak ikhlas atau dipenuhi dengan pujian yang keterlaluan. Mencari keseimbangan di antara tahap jiwang dan keikhlasan itu penting.

    “I baru faham erti cantik apabila melihat wajah you”, ayat ini walaupun kedengaran ringkas tetapi efektif kerana kecantikan ialah kebanggaan seseorang wanita. Dan untuk digelar seorang yang cantik, wanita mudah cair.

    “Bertemu dirimu umpama mimpi indah yang mengasyikkan”. Bukan mudah untuk sang pria melafazkan ayat ini tatkala mengurat. Mungkin boleh digunakan di dalam emel atau chat, untuk mendapatkan kesan yang maksima.

    “Seribu mawar tidak dapat menenggelamkan kecantikan sekuntum mawar idaman hatiku”. Kreativiti diperlukan apabila menggunakan objek dalam membantu membuat suasana menjadi lebih romantis.

    Ayat mengurat terus terang...

    “Agak-agaknya bila kita boleh couple”. Ayat ini dipopularkan oleh Nabil, Si Raja Lawak dan ianya boleh membuatkan lelaki itu diingati oleh wanita yang ingin dipikatnya. Paling kurang pun boleh menyebabkan wanita itu tersenyum.

    “Saya tengok awak ni sesuai sangat untuk jadi teman saya. Saya berbesar hati kalau awak setuju”. Tidak ramai lelaki yang berani untuk menggunakan pendekatan ini atau boleh digelar taktik kamikaze. Tetapi, kelebihan menggunakan taktik terus terang ini ialah mengurangkan masa anda syok sendiri kerana jawapan yang anda akan dapat terus menunjukkan tahap minat wanita yang ingin dipikat atau sebaliknya.

    “I tahu I bukan lelaki idaman you, tetapi you wanita idaman hati I”. Ayat ini kedengaran kelakar tetapi percayalah ianya akan tersangkut di hati wanita. Lebih direct, lebih power.

    Risiko menggunakan ayat jenis terus terang ini ialah anda mempunyai peluang untuk ditolak secara direct juga. Jika anda jenis lelaki muka tebal, punya tahap sense of humor atau lawak yang tinggi dan jenis tak ambil pot, silakan.

    daviddol
    chomot-chomeyl

    Posts : 51
    Points : 14209
    Location : kota Singa
    Signature : waktu tak akan menunggu kita....

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by daviddol on Fri 17 Apr 2009, 4:55 pm

    pakai ayat ni je...
    wo ai ni....ni ai wo...??

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18518
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by eyes143 on Fri 17 Apr 2009, 5:35 pm

    gerenti dpt ke..
    hihi..


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    pereroRoche
    budakchomot

    Posts : 19
    Points : 14051
    Location : bumi..

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by pereroRoche on Sat 18 Apr 2009, 12:40 am

    dapat kot cik admin

    Gila Komik
    chomeyl suda!

    Posts : 421
    Points : 15656
    Signature : Future Made Of Virtual Insanity

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Gila Komik on Sat 18 Apr 2009, 12:58 am

    cik admin mau try ke huhu

    puteri23
    MODfire

    Posts : 884
    Points : 17629
    Location : ^^::LovE StoRy::^^
    Signature : "hidup nie cuma sekali..sooo kite enjoy!! hehee"

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by puteri23 on Sat 18 Apr 2009, 8:27 am

    daviddol wrote:pakai ayat ni je...
    wo ai ni....ni ai wo...??

    lagi satu....
    wo xi huan ni big eyes big eyes big eyes big eyes

    Cherry
    budakchomot

    Posts : 48
    Points : 14177
    Signature : ....black cherry~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Cherry on Sat 18 Apr 2009, 10:47 am

    ala....bf cherry pakai ayat zaman dlu2......... nanges

    shukcaya
    tukangwelkamMV

    Posts : 632
    Points : 16378
    Location : dush dye!
    Signature : there's only one thing two do three words four you.. :D

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by shukcaya on Sat 18 Apr 2009, 11:41 am

    Cherry wrote:ala....bf cherry pakai ayat zaman dlu2......... nanges

    gelakbesar gelakbesar gelakbesar

    klasik!


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________
    I never meant the things I said to make you cry can I say I'm sorry
    It's hard to forget and yes I regret all these mistakes

    Was I invading in on your secrets Was I too close for comfort
    You're pushing me out When I wanted in


    tenuklang
    budakchomot

    Posts : 23
    Points : 14076

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by tenuklang on Sat 18 Apr 2009, 3:31 pm

    "hajar (bukan nama sebenar), 7 tahun lagi kita bdua nikah k, nnt saya jumpa bapa awak"... (ini kisah betul nie)..

    hero hero hero

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18518
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by eyes143 on Sat 18 Apr 2009, 5:04 pm

    Gila Komik wrote:cik admin mau try ke huhu

    tamo try la..
    malu la.. blushing


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    nuar_doyok
    budakchomot

    Posts : 11
    Points : 13987
    Signature : what is life??

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by nuar_doyok on Tue 21 Apr 2009, 10:29 pm

    Cherry wrote:ala....bf cherry pakai ayat zaman dlu2......... nanges

    ala,gf aq tk pakai ayat pape pun sbb gf aq bisu.... gelakkecik gelakkecik gelakkecik gelakkecik

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18518
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by eyes143 on Wed 22 Apr 2009, 2:15 pm

    nuar_doyok wrote:
    Cherry wrote:ala....bf cherry pakai ayat zaman dlu2......... nanges

    ala,gf aq tk pakai ayat pape pun sbb gf aq bisu.... gelakkecik gelakkecik gelakkecik gelakkecik

    aiyarkkk..
    mcm tu plak nanges


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    ratusanRM
    chomeyl suda!

    Posts : 516
    Points : 15684
    Signature : Selamat tinggal chart...

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by ratusanRM on Wed 22 Apr 2009, 2:24 pm

    ayat power.... poket kosong takde pekdah gak gelakbesar

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18518
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by eyes143 on Wed 22 Apr 2009, 2:29 pm

    ratusanRM wrote:ayat power.... poket kosong takde pekdah gak gelakbesar

    lau nk mengayat tu, make sure poket penuh.. gelakkecik


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    rakyat_jelata
    budakchomot

    Posts : 29
    Points : 14076
    Signature : .::l Agi Idup Agi Ngelaban l::.

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by rakyat_jelata on Thu 23 Apr 2009, 6:47 am

    apa barang pakai ayat...
    xyah mengeyat...
    bak kata bini cikgu OD...
    "Benda yang baik, harus dikongsi bersama..."
    xyah susah2 nk ngayat...
    hahahha....

    nangesguling

    Cherry
    budakchomot

    Posts : 48
    Points : 14177
    Signature : ....black cherry~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Cherry on Thu 23 Apr 2009, 4:45 pm

    shukcaya wrote:

    gelakbesar gelakbesar gelakbesar

    klasik!

    alaaaaa...klasik pon klasik la....yg penting dia xretro.......hihihi...

    makaroniudang
    chomot-chomeyl

    Posts : 90
    Points : 14218
    Signature : nape asek aku on9 sorg2 je ni......

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by makaroniudang on Fri 24 Apr 2009, 9:47 pm

    skrg ni org dh kurang nk bekias2 kalo nk ngayat wateva
    tibe2 dh tnye soalan nk kapel
    hua3
    blushing

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by carnationmyra on Fri 24 Apr 2009, 10:36 pm

    tu r......kalo kias2 nih...nyusahkn je...bek trus terang je.......


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    Qeena
    MODfire

    Posts : 79
    Points : 14311
    Location : Kuala Lumpur
    Signature : ~~ Tetapkan hati aku..hanya untuk dia...~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Qeena on Sat 25 Apr 2009, 3:03 pm

    tenuklang wrote:"hajar (bukan nama sebenar), 7 tahun lagi kita bdua nikah k, nnt saya jumpa bapa awak"... (ini kisah betul nie)..

    hero hero hero

    kisah sendiri ker ?
    confuse

    Qeena
    MODfire

    Posts : 79
    Points : 14311
    Location : Kuala Lumpur
    Signature : ~~ Tetapkan hati aku..hanya untuk dia...~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Qeena on Sat 25 Apr 2009, 3:04 pm

    rakyat_jelata wrote:apa barang pakai ayat...
    xyah mengeyat...
    bak kata bini cikgu OD...
    "Benda yang baik, harus dikongsi bersama..."
    xyah susah2 nk ngayat...
    hahahha....

    nangesguling

    geramsgt geramsgt geramsgt geramsgt geramsgt geram geram

    pinkrabbit
    chomot-chomeyl

    Posts : 165
    Points : 14652
    Location : Earth..
    Signature : i just want happiness...

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by pinkrabbit on Sun 26 Apr 2009, 6:13 pm

    rakyat_jelata wrote:apa barang pakai ayat...
    xyah mengeyat...
    bak kata bini cikgu OD...
    "Benda yang baik, harus dikongsi bersama..."
    xyah susah2 nk ngayat...
    hahahha....

    nangesguling

    krg phm dgn statement ni.. confuse

    king_diamond
    superpower MV

    Posts : 767
    Points : 17148
    Location : palestine
    Signature : iman adalah aset...kalau kurang boleh tambah...kalau abis leh bankrap...hihi

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by king_diamond on Sun 17 May 2009, 4:15 pm

    ayat mengurat yang power (bagi lelaki)

    ~ hai...boleh tolong tampar saya????

    eyes143
    superpower MV

    Posts : 1175
    Points : 18518
    Location : :: pEaRL !sLaNd ::
    Signature : incik kecHiX..~~

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by eyes143 on Sun 17 May 2009, 5:30 pm

    king_diamond wrote:ayat mengurat yang power (bagi lelaki)

    ~ hai...boleh tolong tampar saya????

    sy nk tampar bleh tak blushing


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    "kotak hati seseorang itu akan berisi kasih jitu.. seandainya antara kamu punya rasa rindu.."

    castle in da sky is mine

    king_diamond
    superpower MV

    Posts : 767
    Points : 17148
    Location : palestine
    Signature : iman adalah aset...kalau kurang boleh tambah...kalau abis leh bankrap...hihi

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by king_diamond on Mon 18 May 2009, 1:00 pm

    lagi ayat power.....(jika anda lelaki)


    ~ bunga ni bukan untuk awak, saya nak bagi arnab saya makan lah.....


    king_diamond
    superpower MV

    Posts : 767
    Points : 17148
    Location : palestine
    Signature : iman adalah aset...kalau kurang boleh tambah...kalau abis leh bankrap...hihi

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by king_diamond on Mon 18 May 2009, 1:01 pm

    lagi ayat power (untuk lelaki)..........


    ~ aku sayang padamu bukan kerna kau cantik atau lawa, atau manis atau jelita.....tapi kerna kau selalu tolong habiskan kerja rumahku dan selalu tolong jagakan kambing-kambingku.....oh (isikan nama kekasih anda disini)....

    Sponsored content

    Re: Ayat-ayat mengurat

    Post by Sponsored content Today at 10:03 am


      Current date/time is Thu 08 Dec 2016, 10:03 am