Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Share

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by carnationmyra on Thu 11 Jun 2009, 4:17 pm

    Salam dan selamat sejahtera kpd semua MVrians sekalian....

    Minggu lepas...saya ada menonton rancangan 3R yang mengutarakan dan mengupas tentang isu privasi....dan saya rasakan isu itu sangat menarik untuk dibincangkan oleh semua warga MVrians semua....

    Apa yang saya dapat daripada episod rancangan yang lepas....rupa2nya terdapat beberapa jenis privasi yang merupakan hak kita yang kita perlu tegas....dan salah satunya privasi di ruang siber....di sini saya sempat mengkopi pes artikel daripada website 3r.com.my


    Tips dari 3R untuk Menjamin Privasi di Ruang Siber


    ........................................

    Amalan yang boleh dipraktikkan untuk komunikasi online :


    1) Sentiasa berhati-hati ketika memberikan butir-butir peribadi anda
    seperti nama penuh, alamat, dan nombor telefon. Sangat mudah untuk
    mencari informasi tentang seseorang di internet. Maka, melainkan anda
    mahu seluruh dunia tahu bagaimana untuk menghubungianda (termasuk
    ’spammers’ dan penghendap siber atau lebih dikenali sebagai
    ‘cyberstalkers’), lebih sedikit informasi anda yang beradadi internet,
    lebih baik dan selamat untuk anda!


    2) Simpan data peribadi anda seperti emel, rekod ‘chatting’, gambar,
    dan video dengan selamat. Gunakan kata kunci atau ‘password’ yang
    mempunyai kombinasi huruf dan nombor, dan anda mungkin juga mahu
    menguncikannya dengan lebih selamat (dikenali sebagai encryption).
    Banyak ’software’ yang membolehkan anda melakukan ini, supaya password
    anda tidak dapat dileraikan denganbegitu mudah.


    3) Fikirkan beberapa kali dahulu sebelum meletakkan apa-apa gambar
    peribadi anda di internet. Gambar anda mungkin akan digunakan atau
    diubah oleh orang lain, tanpa persetujuan anda. Banyak cara lain untuk
    anda berkongsi gambar-gambar peribadi anda bersama keluarga dan
    rakan-rakan yang jauh.

    4) Berseronoklah dengan teknologi. Belajar lebih banyak bagaimana

    laman-laman web yang anda lawati berfungsi, siapakah orang yang
    bertanggungjawab untuk laman web tersebut supaya anda tahu siapa yang
    perlu dihubungi jika mahu menghantarkan sebarang aduan. Lebih banyak
    yang anda tahu tentang teknologi terkini, anda mampu mengurangkan
    risiko pendedahan anda di internet, dan yang lebih baik, lebih banyak
    manfaat dan keseronokan yang anda dapati ketika melakukan aktiviti
    online dan berhubung secara online dengan rakan-rakan anda!

    Yang paling penting, anda perlu bijak mengawal privasi antara diri
    anda dengan keluarga, rakan-rakan, pasangan, dan juga majikan anda.
    Berbicaralah secar terbuka dan pastikan mereka memahami hak anda untuk
    mengekalkan privasi anda. Mempercayai dan menghormati hak masing-masing
    adalah cara terbaik untuk mengadakan komunikasi secara online!


    Selain daripada privasi di ruang siber...anda juga sudah pasti ingin memerlukan privasi lain..... di sini kita sama2 bincangkan privasi apa yang anda inginkan sekarang....tidak kiralah sama ada inginkan privasi daripada keluarga...kawan2...ataupun kekasih.... senyum


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by carnationmyra on Thu 11 Jun 2009, 4:22 pm

    saya paling xsuka bila msg kat hs saya ada org baca.....huh~


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    Kehidupan
    kanak2 terpilih

    Posts : 1082
    Points : 18087
    Location : Saint Petersburg
    Signature : "Mereka yang menghidupkan sunnah Rasulullah SAW di akhir zaman umpama menggenggam bara api yang menyala. Kitakah mereka itu?"

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by Kehidupan on Thu 11 Jun 2009, 5:28 pm

    kalau 'awek' saya baca sms xde hal la....

    member2 yang rapat nak baca pun oki jer......

    cuma 'member baru' tuh memang rase berat la nak kasi baca.....

    hik3....

    saya tgk masalah soal privacy nih timbul bila orang gunakan 'barang' kita.....

    contohnya gambar yang kita upload.....

    well, senang je sebenarnya nak selesaikan....

    dah kita tak kasi orang tgk/guna gambar kita.....

    kenapa perlu kita upload di internet, walhal kita semua sedia maklum internet nih tempat terbuka kepada umum.....

    internet bukan tempat privacy, itu terada dalam minda kita....

    privacy tidak pernah wujud di internet......

    email2 kita semua, igt kita je ke yg baca....

    pasti & pasti pihak pengurusan seperti yahoo,hotmail atau lain2 boleh baca dgn mudah.....

    privacy pada sy hanya wujud di rumah....

    klu org ganggu kita kt rumah, mmg elok sgt la buat laporan......

    kalau kt internet, itu salah diri sendiri.....

    kena faham apa itu dunia internet betul2 sebelum mencampakkan peribadi/privacy korang kt internet....

    p/s : adoi, bnyk ckp lak budak 12 tahun nih......
    fenin

    polong
    chomot-chomeyl

    Posts : 124
    Points : 14350
    Signature : be good

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by polong on Thu 11 Jun 2009, 5:38 pm

    statement ni cam dlm 3R minggu lepas.. terharu

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by carnationmyra on Thu 11 Jun 2009, 5:44 pm

    betul juga pendapat dik iqbal tu....

    to polong: ha'ah...ttbe terigt kat episod 3r last week....cam bes je nk discuss mende nih kan....nampak je remeh....tp sebenarnya penting.....


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    polong
    chomot-chomeyl

    Posts : 124
    Points : 14350
    Signature : be good

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by polong on Thu 11 Jun 2009, 6:19 pm

    aku nk privasi..errr...apa2 pon bleh.... music
    aku nk amalkan yg kt atas 2..konform privasi ku t'jamin .. thumb

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by carnationmyra on Fri 12 Jun 2009, 3:31 am

    lagi satu....memang ckup pantang la kalo adik2 or sape2 sje yang masuk bilik main redah je....bkn nk ketuk dulu ke hape....huh~


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    makaroniudang
    chomot-chomeyl

    Posts : 90
    Points : 14218
    Signature : nape asek aku on9 sorg2 je ni......

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by makaroniudang on Wed 17 Jun 2009, 7:17 pm

    gamba aku penah d upload kt cg tahun lepas
    huhuuuuuuuuuuu
    tanpa pengetahuan aku
    astrok astrok astrok

    carnationmyra
    superpower MV

    Posts : 703
    Points : 16733
    Location : Venice of Perak

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by carnationmyra on Wed 17 Jun 2009, 9:39 pm

    femesnye ko!!! ha ha ha!


    ____________________________________________________________________________________________________________________________________

    Kehidupan
    kanak2 terpilih

    Posts : 1082
    Points : 18087
    Location : Saint Petersburg
    Signature : "Mereka yang menghidupkan sunnah Rasulullah SAW di akhir zaman umpama menggenggam bara api yang menyala. Kitakah mereka itu?"

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by Kehidupan on Wed 17 Jun 2009, 11:35 pm

    makaroniudang wrote:gamba aku penah d upload kt cg tahun lepas
    huhuuuuuuuuuuu
    tanpa pengetahuan aku
    astrok astrok astrok

    well, macam yang saya komen tak atas....

    itu bukan salah sekunder uploader....

    tapi masalah boleh dibendung dengan tidak wujudnya primer uploader....

    well....
    lalala

    ratusanRM
    chomeyl suda!

    Posts : 516
    Points : 15684
    Signature : Selamat tinggal chart...

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by ratusanRM on Thu 18 Jun 2009, 12:03 pm

    makaroniudang wrote:gamba aku penah d upload kt cg tahun lepas
    huhuuuuuuuuuuu
    tanpa pengetahuan aku
    astrok astrok astrok


    kalau tak nak pic kena upload sewenang2 nya..... jgn upload pic sendiri kat internet specky

    Kehidupan
    kanak2 terpilih

    Posts : 1082
    Points : 18087
    Location : Saint Petersburg
    Signature : "Mereka yang menghidupkan sunnah Rasulullah SAW di akhir zaman umpama menggenggam bara api yang menyala. Kitakah mereka itu?"

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by Kehidupan on Thu 18 Jun 2009, 8:45 pm

    ratusanRM wrote:


    kalau tak nak pic kena upload sewenang2 nya..... jgn upload pic sendiri kat internet specky

    yang terbaik.....

    yey !

    ustaz pun sama berpendapat mcm saya.........
    blinking

    iorichee
    chomot-chomeyl

    Posts : 264
    Points : 14798
    Signature : Life Must Go On....

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by iorichee on Fri 19 Jun 2009, 11:44 am

    Kehidupan wrote:
    ratusanRM wrote:


    kalau tak nak pic kena upload sewenang2 nya..... jgn upload pic sendiri kat internet specky

    yang terbaik.....

    yey !

    ustaz pun sama berpendapat mcm saya.........
    blinking

    sokong.... thumb

    Sponsored content

    Re: Privasi?? Milik Kita?? Milik Mereka??

    Post by Sponsored content Today at 4:07 am


      Current date/time is Fri 09 Dec 2016, 4:07 am